Blijf op de hoogte van nieuwe tips en blogs

Waarom luisteren naar je gevoel niet altijd zo makkelijk is…

Leer luisteren naar je gevoel en al je problemen worden opgelost! Of toch niet? Want merk jij ook dat, wanneer je luistert naar je gevoel, je niet altijd de reactie krijgt die je had gehoopt? Dat luisteren naar je gevoel er soms voor zorgt dat je gaat ‘schuren’ met je omgeving en dat zij niet altijd blij zijn met wat je ineens VOELT?

Het wordt ons verteld, in bladen, op internet en tv. Luisteren naar je gevoel geeft je inzichten, zorgt ervoor dat je meer bij jezelf blijft, vertrouwt op je eigen kennis (je eigen ‘weten’), en daar ook naar handelt. Begrijp me niet verkeerd, ik ben het er volledig mee eens, moedig het ook aan en werk er met cliënten aan in de praktijk.

Luisteren naar je gevoel roept weerstand op

Maar wat vaak vergeten wordt, of waar minder aandacht aan wordt besteed, is dat leren luisteren naar je gevoel weerstand oproept. Dat het niet zo een, twee, drie geregeld is. Dat het tijd nodig heeft en dat niet alleen je hoofd (‘waar ben je mee bezig?’ en ‘dat kan niet hoor!’) maar ook je omgeving hier een mening over heeft. Dat jij ineens iets anders wilt doen betekent niet dat je omgeving daar blij mee is en (mee)beweegt,

Soms zorgt het voor gedoe, veranderen je relaties, je vriendschappen en je kijk op je werk of opleiding. Luisteren naar je gevoel legt bloot wat je eigenlijk heel graag wilt maar ook de vraag oproept: Wat vindt men daar wel niet van?

Dus waarom wil ik eigenlijk luisteren naar mijn gevoel?

Dus waarom zou je het eigenlijk doen? Leren luisteren naar je gevoel. Omdat het leven zoveel meer waardevol is als je dat wel doet. Je leven krijgt meer inhoud, meer betekenis en het voelt ook gewoon beter. Hoe zwaar het ‘schuren’ met je omgeving ook kan voelen. Je voelt tenminste dat je van binnen leeft. Dat er dingen veranderen, dat je zelf achter het stuur zit en de richting bepaalt. In plaats van dat je het gevoel hebt geleefd te worden; dat het leven je alleen maar overkomt. Alsof je zelf geen invloed hebt. Maar dat heb je wel en je kan er zelf mee aan de slag.

Het gevoel van vrijheid, ruimt en keuzes

Het is niet de makkelijkste weg maar als je er eenmaal van geproefd hebt wil je niet meer anders. Want iets in jou voelt de vrijheid die het kan brengen, de ruimte en keuzes die je echt zelf hebt. Ook al denk je nu dat het niet zo is. En vergeet niet, niet veranderen en wegblijven van je gevoel is ook een keuze, Eentje waar je zelf voor kiest.

Luisteren naar je gevoel kan besmettelijk zijn

Maar weet je, luisteren naar je gevoel schuurt misschien met je omgeving, maar niet voor lang. Want je omgeving heeft vaak het beste met je voor. Wil dat je gelukkig bent en doet waar jij blij van wordt.

Bovendien werkt het aanstekelijk, zien veranderen doet veranderen. Door te leren luisteren naar je gevoel geef jij je omgeving als het ware toestemming dat ook te (durven) doen. En wie weet wat dat je oplevert? Misschien wel mogelijkheden of positieve veranderingen waar je hoofd niet eens aan denkt.


Meer lezen? Kijk dan ook eens bij mijn andere artikelen. Of kijk wat ik voor je kan betekenen en wie ik ben. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *