Blijf op de hoogte van nieuwe tips en blogs

Over Pauline

Vanuit mijn praktijk doe ik eigenlijk wat ik het leukste vind, vrouwen ondersteunen bij het (her)ontdekken van hun eigen kracht. Een woord wat ik vroeger verschrikkelijk vond! Want in je kracht staan, wat betekent dat dan? 

Jezelf serieus nemen met de klachten die je hebt en/of de dingen waar je tegen aanloopt. Niet doen alsof alles oké is, wanneer dat niet zo is. Jezelf leren vertrouwen als het om je gevoel gaat. Als iets niet goed voelt durf je daar dan naar te luisteren? Of duw je het weg, bang voor wat anderen denken of zeggen?

In plaats van weten en doen wat jij wilt, volg je de mensen om je heen. Je past jezelf steeds meer aan waardoor je onzichtbaar wordt. Of word je juist (van binnen) steeds opstandiger en herken je jezelf niet meer, door het gedrag dat je laat zien? In ieder geval is het helemaal niet fijn en zit je vaak verstopt achter een masker. Zodat niemand echt ziet hoe het met je gaat.


Masker op

Al jong droeg ik zelf een masker, net als velen om mij heen. Het ‘ik ben stoer en sterk’ masker was populair. Maar vooral de maskers: ‘Met mij is niets aan de hand’ en ‘alles is onder controle’ waren bij mij favoriet.

Als de dood was ik dat iemand achter dat masker kon kijken. Kon zien hoe ik mij echt voelde. Onzeker, onzichtbaar en vooral verward over mijn leven en mijn doel.

Ik vond het moeilijk om mijn eigen keuzes te maken, te bepalen wat ik wilde en waar ik blij van werd. Dus deed ik maar wat ik dacht dat goed was, wat anderen van mij verwachtte (dacht ik…).


Burn-out op mijn 27e

Maar na jaren van leren en studeren struikelde ik over mijn eigen verwachtingen. Ik viel op de grond en hard ook. Een burn-out op mijn 27e was niet gepland maar gebeurde wel. In de war en doodmoe probeerde ik snel op te staan en gewoon weer mee te doen. Alleen bleek dat ‘gewoon weer meedoen’ lastiger dan ik dacht.

Wat wil ik? Geen idee!

Het voelde alsof ik bijna een nieuw leven moest opbouwen. Opnieuw beginnen, maar wel met dezelfde persoon, ik! En dat was lastig, want dat betekende verandering. Ik moest anders leren denken over mijzelf. Wat wil ik? Geen idee! Hoe richt ik mijn leven in zoals ik dat wil? Nog zo’n moeilijke vraag waar ik het antwoord niet op wist.

Maar ook: Ik verander en wat vindt mijn omgeving daarvan? Ik wil van alles veranderen maar willen zij dat ook? Hoe blijf ik bij mijzelf en toch verbonden met mijn omgeving?


Hooggevoelig, heel gewoon? Niet in mijn puberteit!

In deze tijd werd één ding steeds duidelijker. Ik ben gevoeliger dan ik dacht! Op zich wist ik al jaren dat ik gevoelig was, ergens in mijn achterhoofd. Daar heb ik als kind en puber namelijk vooral veel last van gehad.

(Hoog)gevoelig zijn was geen optie, ik snapte niet wat ik allemaal voelde, werd steeds meer onzeker en raakte ervan in de war. Ik stopte het weg en probeerde zoveel mogelijk mee te doen met de rest. Wat wel ging maar vraag niet hoe…

Op mijn 27e vond ik die gevoeligheid inmiddels ‘gedoe’, ‘aanstellerij’ en ‘zwak’. In plaats van wat het nu is: Heel gewoon en een centraal onderdeel van mijn bestaan. Ik moest er alleen wel mee leren omgaan en het serieus nemen. En dat laatste…dat heeft wel even geduurd.

Want meningen had ik genoeg! Ik stelde me aan, moest niet zo moeilijk doen en als niemand er last van lijkt te hebben, waarom ik dan juist wel?! Gevoelig(er) zijn is voor watjes en dat was ik natuurlijk niet!

Maar door de jaren heen heb ik geleerd dat het niks te maken heeft met ‘zwakte’ of ‘aanstellerij’. Als je er mee om leert gaan is het eerder een kracht (wat ik vroeger dus echt een verschrikkelijk woord vond!) die je kan inzetten. Voor je werk, in je opleiding, privé en voor jezelf. Kortom, heel gevoelig, heel gewoon.


Je eigen antwoorden vinden

Mijn oude leven paste ondertussen niet meer. Mijn werk als onderzoeker, maar ook eerdere banen waren niet helemaal wat ik zocht. Eén ding wist ik wel. Werken met mensen en een ander zijn eigen kracht (daar istie weer) laten ontdekken. Dat is altijd mijn drijfveer geweest en daar wilde ik mee verder!

Een coachopleiding was de volgende stap, waarna ik in de praktijk begon. Een ander niet adviseren, maar begeleiden bij het vinden van haar eigen antwoorden, en haar eigen richting laten bepalen. Heerlijk om te doen en weer extra een verdieping na mijn werk als maatschappelijk werkster en pedagoog.

Ondertussen werkte ik ook weer in loondienst, was ik verhuisd en begon het leven opnieuw. Zo voelde het. Ik deed weer mee met de rest! Toch knaagde er iets. Helemaal op mijn plek zat ik niet. Ik deed mijn werk en verdiende geld maar dat was het. Ik werkte met mensen maar behalve wanneer ik mensen begeleidde, voelde ik mij leeg. Mijn verstand zei: ‘dit is zoals het hoort’, maar mijn gevoel werd gillend gek.


Luisteren naar mijn verstand én naar mijn gevoel

Tot in korte tijd alles veranderde. Ik ging op vakantie, werd verliefd, raakte mijn baan kwijt en ging samenwonen aan de andere kant van het land.

Ik heb mijn hart gevolgd met twee benen op de grond. En de plek waar ik nu sta bevalt meer dan goed. Neemt niet weg dat ik ook blijf zoeken, nog steeds struikel en weer opsta. Maar wel met steeds meer vertrouwen in mijzelf, waarbij ik luister naar mijn verstand én naar mijn gevoel.

Geef jezelf ook tijd en ruimte om ook (weer) te luisteren naar je hoofd en je hart, met twee benen op de grond. Neem jezelf serieus met de klachten die je hebt en de dingen waar je tegenaan loopt. Zo krijg je weer meer de regie over je eigen leven en dat is wel zo fijn! En wanneer je wilt, loop ik graag een tijdje met je mee. 

Neem contact op


Achtergrond

Naast de studies Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Pedagogische Wetenschappen heb ik de Coachopleiding bij BGL & partners afgerond, met de specialisatie Vitaliteitsmanagement. Vervolgens heb de cursussen voor Touch for Health bij Welkin afrond. Verder heb ik de opleiding ‘Nieuwetijds Kind- en jeugdcoach’ bij Ashana Holistic Education gevolgd. Daarnaast heb ik nog allerlei andere cursussen, opleidingen en bijscholingen gevolgd. Ik vind het gewoon super leuk om mijzelf te blijven ontwikkelen. Want een leven lang leren past nou eenmaal echt bij mij.

Wil je nog meer informatie? Klik dan hier voor mijn Linkedin profiel.

Bekijk referenties Neem contact op